Interview met gedupeerde Rosaline McDonald

Rosaline met haar man
Rosaline en haar man Rob Mcdonald, voormalig top prof voetballer

Vandaag interviewen wij Rosaline McDonald. Zij is leefstijlcoach en bracht in november 2022 een e-book genaamd "Blijf natuurlijk- je bent mooi zoals je bent". In dit boek worden de gevaren van lekkende borstimplantaten besproken, inclusief een stappenplan voor het herstel van siliconenvergiftiging.

Gefeliciteerd met de publicatie van je e-book! En uiteraard bedankt dat je je verhaal wil delen met ons. We willen graag beginnen bij het begin:

Zou je met ons willen delen waarom je destijds implantaten hebt laten zetten?

Ik was 27 toen ik aan me heb laten sleutelen. Ik heb ongeveer 30 jaar siliconen borstimplantaten gehad. Ze moesten twee keer vervangen worden vanwege pijnlijke kapselvorming. Bij de laatste keer, in 2000, kreeg ik een nieuw type dat – zo werd mij mondeling verzekerd–levenslang mee zou gaan. Dat bleek achteraf niet waar. Ze zijn na ongeveer 15 jaar spontaan gescheurd, met de ziekmakende gevolgen van dien. Ik heb me destijds laten verblinden door mooie praatjes die ik maar al te graag geloofde. Ik geloofde ze omdat ik ze wílde geloven. Wil je grotere borsten? Nou, dan kóóp je ze toch gewoon! Kan geen kwaad dus wat let je. Ik was niet blij met mijn kleine cup A en wilde graag iets groter, een B cup, gewoon, wat voller, zo dacht ik toen, daar is toch niks mis mee?

Waarom ik dat wilde?

Ik denk om me zekerder te voelen over mezelf. Ik was niet blij met hoe ik eruit zag. Ik voelde me een lelijk eendje, niet wetende dat een prachtige zwaan in mij zich aan het ontwikkelen was. Kijk, niet om me te verontschuldigen voor mijn domheid toen, maar ik ben vroeger nogal gepest op school en voelde me anders dan de andere kinderen. Ik heb me nooit in een hoekje laten drukken en vocht letterlijk terug, zodat het gepest op een gegeven moment wel ophield. Naar buiten toe deed ik stoer, maar van binnen voelde ik me kwetsbaar, alleen en vooral: anders. Ik keek door de ogen van andere - waarschijnlijk net zo onzekere ‘ eendjes’ als ik - naar mezelf. Een ander pesten doe je om jezelf beter te voelen. Als je geestelijk gezond bent heb je niet de behoefte om gemeen te zijn tegen anderen. Dat weet ik nu, maar toen niet.

Het beeld dat ik van mezelf ontwikkelde, was geen leuk beeld. En als zo’n beeld niet wordt gecorrigeerd, ontstaat langzaamaan een voedingsbodem voor leugens, bijvoorbeeld de leugen dat siliconen borstimplantaten ervoor zorgen dat je gelukkiger zal zijn.

Nou, dat heb ik geweten. Niets dan ellende heb ik er mee gehad en ik heb mijn kostbare gezondheid ermee op het spel gezet. Als Jacqueline Roes, die in november 2021 is overleden aan de gevolgen van siliconenvergiftiging, mij niet op tijd had gewaarschuwd, weet ik niet hoe het met me afgelopen zou zijn. Gelukkig kon ik op tijd ingrijpen en heb ik kunnen herstellen. Jacqueline heeft mijn leven gered!

Heb je het idee dat je goed werd geïnformeerd over de implantaten zelf en de operatie?

Nee. Als ik toen wist wat ik nu weet was ik er nooit aan begonnen. Uiteraard werd mij in het ziekenhuis destijds politiek correct meegedeeld dat ‘aan iedere operatie nu eenmaal risico’s zijn verbonden’, maar dat alle siliconen borstimplantaten lekken vanaf dag één werd mij niet verteld. Ook niet dat 31 % van alle implantaten binnen 5 en 15 jaar spontaan scheurt en ook niet dat 60 procent minimaal één keer vervangen moet worden. Ik ben zelfstandig ondernemer en denk nu: leuk verdienmodel met gegarandeerde klantenbinding op die manier! Leuk tussen aanhalingstekens, uiteraard.

Wanneer kreeg je klachten en hoe uitte zich dat?  

De eerste keer werden de implantaten zoals gezegd keihard door kapselvorming. Dat is een reactie van het lichaam, bindweefselvorming, om zich te beschermen tegen onnatuurlijke indringers. Ook had ik toen last van stijfheid in mijn handen, vooral ’s morgens. De derde keer, 23 jaar geleden, kreeg ik een ander niet vloeibaar type, dat gegarandeerd goed zou zijn en levenslang mee zou gaan. Uiteraard kreeg ik die garantie niet zwart op wit, maar who cares, ik hoorde wat ik wilde horen en liet die zogeheten wonderdingen plaatsen. Ze bleven langer goed, circa 15 jaar, en er was geen sprake van kapselvorming. Maar toen begon de ellende opnieuw. Weer pijn in mijn handen en stijfheid, vermoeidheid, toenemende pijn in de gewrichten van mijn benen, vooral mijn onderbenen. Ook ervoer ik toenemende pijn in mijn liezen en onderrug. Later begreep ik dat het kraakbeen van mijn heupgewrichten aan het verdwijnen was, met alle gevolgen van dien. Ik kon op het laatst geen 300 meter meer lopen zonder pijn. Aan de zijkanten ter hoogte van mijn borsten kreeg ik vreemde vlekken, die steeds groter werden. Ik zag dat de rechterborst kleiner werd.

Toen ging er een alarmbel rinkelen. ‘Potverdorie’, dacht ik ‘Die implantaten zijn kapót. Ze lopen langzaam leeg…!’  

In de zomer van 2019 las ik het verhaal van Jacqueline Roes in Dagblad de Gelderland. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. In oktober ging ik onder het mes om de implantaten te laten verwijderen. Voor de operatie kreeg ik – ongevraagd overigens – wel een uitnodiging voor een nieuwe offerte voor nogmaals nieuwe implantaten. Daar ben ik niet op in gegaan. Ik was inmiddels een stuk wijzer en he-le-maal klaar met die handel en het gesnij. Vorig jaar, in 2022, ben ik overigens nogmaals geopereerd, twee keer zelfs. Eén keer om een nieuwe linkerheup te ontvangen en een half jaar later een nieuwe rechterheup. Het kraakbeen van mijn heupgewrichten was aangetast en nagenoeg volledig verdwenen. Godzijdank zijn de siliconen niet in mijn botten terecht gekomen. Die bevestiging heb ik na onderzoek door een patholoog-anatoom gekregen. Een pak van mijn hart, want bij Jacqueline Roes was dat wél het geval. Haar benen en later ook een arm moesten geamputeerd worden, echt vreselijk. De siliconen waren niet alleen in haar botten maar ook in haar zenuwbanen terecht gekomen. Verder leven was voor haar op een gegeven moment onmogelijk. Ze leed helse pijnen en sliep ’s nachts aan de beademing om niet te stikken. In november 2022 is ze overleden. Ze koos voor euthanasie.

Ik weet, haar situatie was extreem en niet alle vrouwen zullen zo ziek worden zoals zij, of klachten ontwikkelen zoals ik, maar bewezen is inmiddels dat één op de tien vrouwen wél ziek wordt van siliconen borstimplantaten. Ze nemen is Russische roulette.

Wist je meteen dat je klachten werden veroorzaakt door de siliconen implantaten?  

Nee, niet direct. Ik wist dat er iets niet goed zat maar kon het in het begin niet goed duiden.

Klachten voor siliconenvergiftiging zijn zeer divers. Ze kunnen bijvoorbeeld lijken op overgangsklachten. Ik was inmiddels rond de 55 en gooide het in eerste instantie daarop. Pas toen ik tussen 2015 en 2019  opnieuw pijn en stijfheid in mijn gewrichten voelde, wist ik: dit zou wel eens door die implantaten kunnen komen… Toen ik een artikel van Jacqueline Roes in dagblad De Gelderlander las, en haar klachten met de mijne vergeleek wist ik genoeg. Ik heb een echo laten maken en die bevestigde mijn angstige vermoedens: het implantaat rechts was met zekerheid gescheurd en de linker mogelijk ook. Er was een sneeuwstormachtig beeld te zien op de echo en de radioloog kon óók zien dat er siliconen in mijn oksel terecht waren gekomen. De lymfeklieren bleken ingekapseld. Ik heb zwart op wit bewijs dat die troep op plekken in mijn lichaam terecht is gekomen waar ze niet thuis horen.

Onder meer op de website van SHE.Health vind je een overzicht van ca. 80 ziektebeelden.

Zo ja, wat heb je toen gedaan?

Ik heb een afspraak gemaakt met de afdeling plastische chirurgie van hetzelfde ziekenhuis en de implantaten laten verwijderen. Om te voorkomen dat ik al te zeer verminkt uit het ziekenhuis zou komen na explantatie ben ik direct een hersteloperatie ondergaan. Het eindresultaat is mooi geworden. Gewoon weer cup A. Maar nu met diverse littekens en twee kunstheupen door diverse operaties en hersteloperaties tussenmijn 27e en 59e levensjaar.

Was er genoeg informatie beschikbaar over wat je toen had?

Nee, die informatie heb ik uit de krant en van internet moeten halen. De nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en e-mail correspondentie met wetenschapper dr. Henry Dijkman hebben me op het juiste spoor gezet. Het onrecht wat Jacqueline Roes, mijzelf en wereldwijd miljoenen vrouwen is aangedaan, heeft in mij een heilig vuur van verontwaardiging aangewakkerd. Ik ben journalistiek onderlegd. De siliconenindustrie heeft in mij echt een verkeerde getroffen. Ik zal niet ophouden goed onderbouwd de waarheid te spreken over de risico’s van siliconen borstimplantaten, tot deze ‘Goliath’ neer gaat en niet meer opstaat.

Heb je het gevoel dat er toen naar je werd geluisterd en dat  je toen goed bent geholpen?

Jawel. Ik heb het namelijk goed getroffen met mijn huisarts. Hij nam me serieus, ondank het feit dat hij eerlijk toegaf dat hij zelf nog niet veel wist over siliconenvergiftiging. Het officiële standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is dat siliconenvergiftiging niet bestaat. Veel artsen, ook huisartsen, verschuilen zich daarachter, uit onwetendheid of gemakzucht, ik weet het niet. Wat ik wél weet is dat je, als je als patiënt of slachtoffer of hoe je het ook noemen wilt, klachten ervaart die kunnen duiden op borstimplantaatziekte, je je niet met een kluitje het riet moet laten insturen.

Wil jouw huisarts jou niet doorverwijzen. omdat ‘siliconen borstimplantaten net zo veilig zijn als piercings’ (ja heus, er zijn huisartsen die dat beweren) dan wordt het tijd voor een nieuwe huisarts of in ieder geval een second opinion van een andere huisarts die wél is bijgeschoold. Zo’n second opinion kun je namelijk altijd aanvragen op basis van de zogeheten passantenregeling. Je hebt er recht op en passantenconsult wordt vergoed door de verzekering. Je moet een verwijzing hebben voor een goede radioloog voor een eerste diagnose. Je hebt een echo of MRI scan nodig. Dat is bewijsmateriaal. Er was ooit een haartest maar die bleek niet voldoende betrouwbaar. Gewetensvolle wetenschappers werken momenteel aan een bloedtest, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. Hoe dan ook: ga op je strepen staan en áls blijkt dat je implantaten kapot zijn, laat ze verwijderen. Hoe eerder hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de schade onherstelbaar is. Er is een point of no return. Dat punt wil je niet bereiken.

Hoe kwam je op het idee om te explanteren?

Naar aanleiding van het horrorverhaal van Jacqueline Roes. Haar verhaal, mijn verhaal, nieuwe wetenschappelijke inzichten en een plan voor herstel kun je lezen in mijn boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent. De titel is bedacht door Jacqueline Roes. Vlak voor haar dood heb ik haar beloofd dat ik me ervoor zou inzetten dat haar verhaal nooit vergeten zou worden.

Heb je getwijfeld over het explanteren?

Nee. Hier volgt een fragment uit mijn boek.

“Toen ik in 2019 thuis kwam na het echo-onderzoek en ik mijn man, Rob, vertelde dat de implantaten in mijn lichaam kapot bleken te zijn reageerde hij resoluut: “Dan weet je wat je moet doen. Eruit die troep.” Rob vond die nepborsten sowieso niet geweldig. Hij heeft er nooit moeilijk over gedaan, maar hij houdt meer van natuurlijk. Toen ik hem vroeg wat mijn borsten voor hem betekende antwoordde hij: ‘Ik val op jou omdat ik jóu aantrekkelijk vind. En met jou wil ik oud worden, dus hoe eerder je die troep laten verwijderen hoe beter. Ik hou van je en ben er voor je.” Duidelijke taal.

Mijn man is ex-profvoetballer en geloof me, hij heeft niet alleen verstand van voetballen maar ook van mooie vrouwen. Hij heeft veel vriendinnen gehad, in allerlei soorten, kleuren en maten. En uit verschillende landen, want als succesvolle prof kwam hij nogal eens ergens. Hij wist me duidelijk te maken dat aantrekkingskracht tussen een man en een vrouw voor hem zeer beslist níet in een cupmaat zit. Ik weet nu: aantrekkingskracht is pure magie, van de natuur. Het is er of het is er niet. Net als liefde tussen ons, die nu ook al 20 jaar houdt, door dik en dun. Ook magisch." 

Wat vind jij dat er moet gebeuren rondom deze materie? Moeten siliconen borstimplantaten verboden worden?

Ja, dat lijkt mij logisch na alles wat er is gebeurd en wat er nog gaande is. De miljardenindustrie achter siliconen borstimplantaten zal echter niet zonder slag of stoot haar belangen opgeven. Eén van de reacties is zo lang mogelijk tegenstrijdige informatie de wereld insturen. Verwarring aanwakkeren. Het is enigszins vergelijkbaar met de tabaksindustrie. Iedereen weet dat roken dodelijk is – één op de twee rokers overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van roken – maar een algeheel verbod is er nog niet.

Wat vind je van een rechtszaak teen de borstimplantaten van fabrikant Allergan?

De enige manier om de fabrikanten, die wereldwijd willens en wetens de levens van miljoenen mensen op het spel zetten, te stoppen is: ze pakken in hun portemonnee. Geld is de enige taal die ze begrijpen. Ik ben om die reden zelf ook aangesloten bij Stichting Siliconenlek.

Wat zou je willen zeggen tegen Allergan?

Ik zelf niets, maar ik heb wel een mooie uitspraak van Abraham Lincoln voor ze.

“You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool allof the people all of the time.”

En tegen plastisch chirurgen die nog steeds zonder blikken of blozen siliconen borstimplantaten plaatsen, zonder duidelijke voorlichting in Jip en Janneke taal over de risico’s, zou ik willen zeggen: spuit zelf eens minimaal 100 ml siliconen in je lijf en kijk eens wat er dan gebeurt na verloop van tijd. Stop met je verschuilen achter officiële standpunten want die standpunten zijn tot stand gekomen op basis van twijfelachtige onderzoeken. Onder meer epidemioloog dr. Dick Bijl heeft onderzoeken onderzocht en laat er geen spaan van heel.

Wat zou je willen zeggen tegen alle andere vrouwen die ook (ernstige) klachten ervaren?

Trek op tijd aan de bel, zowel medisch als juridisch. Lees mijn boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent, en begin op tijd met het stappenplan voor herstel dat erin beschreven staat.  Met de juiste leefstijl is je lichaam in staat voor een groot deel te herstellen. Hoe gezonder je leeft om je lichaam te helpen met herstellen, hoe beter. Dat hoopvolle perspectief geef ik graag door.”

Met de aanschaf van het boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent, van Rosaline McDonald steun je haar missie om het boek ook in het Engels vertaald te krijgen zodat de boodschap wereldwijd gehoord kan worden. Een andere optie is het boek op de website lezen. Het stappenplan voor herstel is dus (ook) gratis beschikbaar voor wie het nodig heeft. Je kunt het vinden via haar website.

Foto's: ©2023 Gezondeleefstijlcoach