Community

Petitie

Petitie om explantatie vergoed te krijgen

In oktober 2019 is ervaringsdeskundige en initiatiefneemster van de claim Jamie Crafoord van het platform Calm Your Tits een petitie gestart met als doel de explantatie van siliconen borstimplantaten vergoed te krijgen vanuit het basispakket.

Ondanks de overtuigende feiten en cijfers over de schadelijkheid van siliconen borstimplantaten worden in Nederland de kosten voor explantatie niet vergoed door zorgverzekeraars, behalve als er een medische noodzaak voor is. Volgens het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s klein en moet er eerst nader onderzoek komen. Explantatie en verwijdering van het kapsel is een serieuze operatie die tussen de €2.500 - €5.000 kost. Door de diversiteit aan klachten wordt die noodzaak niet altijd erkend. Veel vrouwen blijven daardoor noodgedwongen rondlopen met deze implantaten en ontbreekt het aan keuzevrijheid of ze al dan niet te laten verwijderen.

Standpunt Tweede Kamer

De petitie werd ruim 28.000 keer ondertekend. Op 1 december 2020 heeft Jamie tijdens een commissievergadering de petitie aangeboden bij de Tweede Kamer. Het standpunt van de Tweede Kamer kun je hier lezen. Vooralsnog heeft de petitie (nog) niet tot het beoogde resulaat geleid. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder is dit standpunt ongewijzigd gebleven. Maar wij strijden verder!

Keuzevrijheid

Klachten gerelateerd aan siliconenen borstimplantaten worden vaak niet genoeg herkend, tot op het heden lopen nog duizenden vrouwen rond met klachten waarvan wij niet weten waar het vandaan komt. Wij zijn van mening dat alle vrouwen met siliconen borstimplantaten de mogelijkheid moeten krijgen om de explantatie vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Des te meer wanneer vrouwen klachten ervaren en als zij drager zijn van de Allergan protheses die de markt zijn gehaald omdat deze extra risico's met zich meebrengen.

Teken de petitie