Interview met gedupeerde Rosaline

Zou je met ons willen delen waarom je voor borstimplantaten hebt gekozen?

"Ik heb 10 jaar geleden voor implantaten gekozen, omdat ik erg onzeker en niet tevreden was over de uiteindelijke ontwikkeling van mijn borsten. Ik ben toentertijd door de plastische chirurg geadviseerd om tegen een meerprijs voor Allergan implantaten, de Rolls Royce onder de implantaten, te gaan. Ik hoefde mij geen zorgen te maken over het kapot gaan, lekken of vervangen van de implantaten."

Heb je iets gemerkt aan jezelf en je lichaam na het krijgen van implantaten?

"Ik kreeg klachten, waaronder: kortademigheid, brain fog, haaruitval, gewrichtsproblemen, insomnia, moeilijk slikken, tinnitus, hartkloppingen, pijn in handen en voeten, gezwollen lymfeknopen in onderarm en borstgebied, candida/schimmelinfectie, tintelingen in armen en benen, droge ogen, paniekaanvallen en fenomeen van Raynaud. Deze klachten slopen er met de jaren in en waren nooit allemaal tegelijk aanwezig. Ik had altijd mijn eigen verklaringen hiervoor en ik heb nooit de link gelegd met de implantaten."

Wat heb je toen gedaan?

"Mijn haaruitval werd extreem en ik kreeg een soort van flinke zwelling op mijn sleutelbeen (lymfeklieren). Ik ging voor de haaruitval naar de dokter en omdat ik er toch was vroeg ik of hij naar de zwelling wilde kijken. Uit de onderzoeken bleek dat er geen verklaring was voor de haaruitval, maar uit de vele onderzoeken in het ziekenhuis naar aanleiding van de zwelling op mijn sleutelbeen(de lymfklieren) bleek wél dat ik lymfeklier kanker heb."

Hoe kwam je erachter dat het aan je borsten lag?

"Het was heel gek. Iets in mij zei opeens dat de implantaten de oorzaak waren. Ik ben mij er toen in gaan verdiepen en ik schrok heel erg van wat ik allemaal las. Wel 10 verschillende soorten kanker zijn in verband gebracht met de implantaten! Ook al mijn andere klachten waren ineens te verklaren."

Heb je het gevoel dat je toen goed bent geholpen?

"Ik ben goed geholpen door het ziekenhuis als het gaat om de lymfeklierkanker. De artsen waren wel erg vaag over de implantaten en erkende niet dat de implantaten de oorzaak van mijn klachten waren. Ik heb toen navraag gedaan bij een hele goede patholoog en hij zei dat de siliconen toxiciteit wel een trigger zou kunnen zijn. Mijn huidige internist denkt ook dat de borstimplantaten wellicht een uitlokkende factor zijn geweest. Op zijn verzoek zijn de implantaten en de kapsels gelukkig zo snel mogelijk verwijderd. Uit onderzoek naar de kapsels is er ook een siliconen lekkage gevonden."

Hoe voelde je je vlak voor en vlak na de explantatie?

"Het was een heftige periode. Ik heb maanden in onzekerheid moeten leven om vervolgens met lymfeklierkanker gediagnostiseerd te worden. Toen ging het opeens heel snel. Eerst moesten de lymfeklieren uit mijn oksel verwijderd worden. Een aantal weken daarna vond de explantatie plaats en kort daarna ben ik 3 weken lang iedere dag bestraald. Ik ben nog steeds herstellende. Kort na de explantatie merkte ik wel het verschil. Niet meer kortademig, geen hartkloppingen, geen haaruitval, geen pijn en geen tintelingen meer."

Zou je iets anders hebben gedaan als je nu terugkijkt?

"Wist ik toen maar wat ik nu weet. Als ik van de gevolgen op de hoogte was, dan had ik het nooit gedaan. Daar ben ik zeker van!"

Heb je nog tips of opmerkingen?

"Alle borstimplantaten, van welk merk dan ook, lekken. Laat je niks wijs maken en begin er niet aan of laat ze eruit halen. Beter voorkomen dan genezen."