Interview met gedupeerde Fabiola van den Hoek

Vandaag interviewen wij Fabiola. Zij heeft haar borsten preventief laten verwijderen vanwege terugkerende knobbeltjes. Nooit had zij gedacht dat juist protheses haar ziek zouden maken.

Zou je met ons willen delen waarom je destijds implantaten hebt laten zetten?

In 2008 had ik 2 knobbeltjes in mijn rechterborst die toen verwijderd werden. Een jaar later had ik ze weer. Ik kreeg toen te horen dat er meer knobbeltjes zaten en dat ik de optie had om mijn borsten leeg te laten halen. Bij de plastische chirurg bleken er aan de linkerkant ook een aantal knobbeltjes te zitten. Om die reden heb ik mijn borsten preventief laten verwijderen.

Heb je het idee dat je goed werd geïnformeerd over de implantaten zelf en de operatie?

Nee, want mij is nooit verteld dat de protheses zouden kunnen gaan lekken. Er werd mij letterlijk verteld dat ik altijd mooie borsten zou houden die altijd rechtop zouden blijven staan.

Wanneer kreeg je klachten en hoe uitte zich dat?  

2 jaar geleden, rond het begin van de coronatijd, begon het. Spontane vermoeidheid, afvallen, haaruitval, evenwichtsstoornis, hartkloppingen, het gevoel alsof je in een gat valt zowel liggend/zittend als lopend, stekende soort hartkloppingen op alle delen van mijn lichaam, harde of dan weer koude borsten, druk op de borst en tussen de borsten, suizende oren. Wat ik nog het ergst vind is brainfog. Dingen vergeten, niet op woorden kunnen komen, ‘s nachts wakker worden met of pijn aan mijn armen of benen zo erg dat ik ze huilend moest vasthouden. Ook was ik heel erg emotioneel. Volgens de mensen om me heen was ik vaak afwezig .

Maar terugdenkend is het veel langer geleden begonnen. In 2016 begon ik die suizende oren te krijgen en hartkloppingen. Eten moest ik blenden. Er werd mij verteld dat ik een burn-out had.

Door die hartkloppingen kreeg ik een ic kastje. Ik heb het verhaal ook uitgelegd aan de cardioloog om er achter te komen of de protheses er misschien iets mee te maken hebben. Hij vertelde mij dat dat niet zo was en dat het komt door een gen in mijn familie. Ik voel toch wel echt die hartkloppingen, maar iedere keer dat ik naar de pacekamer belde, werd er niks gezien. En dat terwijl ik het ic kastje juist door het familie gen en de hartkloppingen heb gekregen. Ik vind het maar gek dat de dokters zeggen dat ze niets kunnen zien.

Het is nu een kwestie van afwachten, totdat de protheses uit mijn lichaam worden verwijderd. Dan pas weet ik of het aan het gen of aan de protheses ligt.

Wist je meteen dat je klachten werden veroorzaakt door de siliconen implantaten?

Nee, de maag-darm-leverarts had allerlei onderzoeken gedaan, omdat ik zo af viel en het eten zeer deed met slikken of bleef hangen. Daar heb ik nu bijvoeding voor. De arts zei tegen mij “mevrouw van den Hoek ik heb écht niks kunnen vinden. Wel zie ik nu dat u borstprotheses heeft. Uw klachten zouden daar vandaan kunnen komen.” Hij dacht ook iets op de CT-scan gezien te hebben. Hij vertelde mij dat hij dit zou melden bij mijn huisarts en dat ik om een verwijzing voor de plastische chirurg moest vragen. Zo gezegd, zo gedaan. Binnen 2 weken kreeg ik een mammogram en een echo. Nog een week later belde de plastische chirurg op en vertelde mij dat mijn protheses lekken.

Was er genoeg informatie beschikbaar over wat je toen had?

Nee, niet echt.

Heb je het gevoel dat er toen naar je werd geluisterd en dat  je toen goed bent geholpen?

Bij de maag-darm-leverarts wel. Hij zei dat hij er alles aan zou doen om mij te helpen en uit te zoeken wat ik zou mankeren. Gelukkig heeft hij dat ook gedaan. Dankzij hem zijn we erachter gekomen. Ikzelf heb er nooit bij stil gestaan dat het de protheses konden zijn. Vooral omdat ik naar de plastische chirurg ben geweest toen het in het nieuws kwam dat protheses lekken. Deze plastische chirurg garandeerde mij: nee mevrouw van den Hoek dat zijn deze niet, echt niet. U hoef zich geen zorgen te maken.

Hoe kwam je op het idee om te explanteren?

Door de documentaire ‘MOORDTIETEN’. Zoveel klachten die ik ook heb. Zo herkenbaar en tegelijkertijd een opluchting, want we wisten nu waar de klachten vandaan kwamen.

Ik vertik het om met deze tikkende tijdbommen te blijven lopen. Ik wil graag oud worden.

Heb je getwijfeld over het explanteren?

Nee, zeker niet. Liever gisteren eruit dan vandaag. En dan nog als ze eruit zijn, wat gebeurt er dan met het spul wat nog in je lichaam zwemt?

Wat vind jij dat er moet gebeuren rondom deze materie? Moeten siliconen borstimplantaten verboden worden?

JA, ZEKER WEL!!! Het zijn moordenaars die protheses.

Wat vind je van een rechtszaak tegen de borstimplantaten fabrikant Allergan?

Ja, heel goed! Ze moeten weten wat ze de vrouwen aan doen. Dit kan niet! Zoveel vrouwen die het uit voorzorg of door kanker doen. Ze geven de vrouwen een goed gevoel, maar uiteindelijk alleen maar ellende. Wat denk je wat dit met vrouwen doet? Onze vrouwelijkheid gaat volledig naar de knoppen. Ze maken ons zowel fysiek als mentaal kapot.

Wat zou je willen zeggen tegen Allergan?

Waarom? Waarom zou je vrouwen dit willen aansmeren als je weet wat de gevolgen kunnen zijn? Vooral vrouwen die het al moeilijk genoeg hebben. Wat hebben wij jullie aangedaan? Zoveel vrouwen jaren met klachten laten lopen of erger, voor een beetje geld.

Wat zou je willen zeggen tegen alle andere vrouwen die ook (ernstige) klachten ervaren?

Ga naar je huisarts. Ga gewoon, ook als je geen klachten hebt! Want vroeg of laat gaan ze lekken, ook al zeg de dokter van niet.